Besøg på Bodegas Dalcamp

Skrevet af: Kent Odgaard Kategori: Besøg på vingårde Dato: Kommentar: 0 Hit: 887

Besøg på Bodegas Dalcamp, som ligger i Somontano og laver vinene Castillo de Monesma, som vi fører 3 forskellige vine af.

Jeg har besøgt en af de mindste vingårde eller bodegaer som de hedder i Spanien, som vi køber vin fra. Bodegas Dalcamp ligger i Somontanoområdet i Aragon. Man har lavet vin i området i mange år, men der var kun få bodegaer frem til slutningen af 80erne. I 1984 fik man ”Denominación de origen” beskyttet klassifikationsbetegnelse og i 90erne begyndte der at åbne flere bodegaer og de eksisterende begyndte at vokse. Bodegas Dalcamp åbnede i 1994. 

Ramon ville hente mig i Barbastro, da han ikke mente mine navigationsevner rakte til at finde ud til hans bodega. Den ligger da godt nok også gemt godt væk, men med gps skulle det nu nok være muligt at finde. 

På vej derud fortæller han lidt om forretningen, blandt andet at det er en familievirksomhed, hvor både kone og en datter deltager i driften. Det er datteren vi sender ordrer til og som sørger for at kontoret kører. Lidt længere nede, kan du også læse om han ven, der er pensionist, som han også har ansat.

Omkring 20 minutter senere drejer vi ind til bodegaen. Foran står et enkelt gammelt oliventræ og kigger ud over markerne. Det var der længe før Ramon byggede sin bodega og bliver der sandsynligvis mange generationer endnu. 

Bodegaen består af en enkelt bygning og lige når man kommer indenfor porten, står ståltankene hvor vinen gærer. Det er en lille produktion, så jeg får fremvist alle maskiner og tanke og får forklaret hvordan processen foregår. Når der er besøg af større grupper, anvendes rummet også som spisesal, hvor der stilles borde og stole og der grilles udenfor, samtidig med at man får lov til at nyde de forskellige vine de producerer.

Jeg hilser også på hans ven, som er ansat til at holde øje med produktionen, sikre at temperaturen er som den skal være i tankene, reparere maskinerne osv. Han var egentlig gået på pension, men han kedede sig med de andre pensionister og gad ikke sidde på den lokale bar og spille kort. Så Ramon gav ham et job på bodegaen og nu fungerer han som en slags altmuligmand i det omfang han kan; han er lidt dårligt gående. Han ses på billedet herunder sammen med Ramon. 

Vi går ind i rummet bag ved produktionen, hvor der er lager. Her lagres både på tønder og på flaske. Ramon finder nogle forskellige flasker frem og fortæller om nogle af de ting de eksperimenterer med. Blandt andet havde de prøvet at lave en vin med kanel, som de tænkte muligvis kunne sælges på det skandinaviske marked til jul. Dog havde de lavet et par forsøg, som de måtte hælde ud, så der røg omkring 1000 liter vin med kanel i kloakken. Han tog en til side, som vi tog med til frokost. De har også forsøgt at lagre vine i jorden. Altså de gravede et stort hul lagde 100 flasker deri og kom jord ovenpå igen. Så ligger vinen ved konstant temperatur og helt mørkt. Han sagde, at den der havde ligget i jorden, var bedre end den der havde lagret på lageret. Lidt det samme princip som vinene der lagret på bunden af havet.

Produktionen er så lille og fleksibel at de har plads til at lave nogle sjove eksperimenter og nogle gange kommer der et overraskende godt resultat ud af det. Rundturen er ikke så lang, da det er en lille production, så vi afslutter med at vælge et par forskellige vine, som vi kan drikke sammen med frokosten.

Vi kørte tilbage til Barbastro, hvor vi spiste frokost på en lokal restaurant. Restauranten lå i kælderen af en butik, som solgte delikatessevarer. Tidligere opbevarede man chokolade i nogle store beholdere, som man stadig kan se i gulvet. Man skal vide at der er restaurant på stedet, for man kan ikke finde stedet online; den er ikke på tripadvisor og de har ikke nogen hjemmeside og det ligner ikke en restaurant udefra.. Stedet hedder La Bodega del Vero og ligger ved markedspladsen.

Stedet har en helt fantastisk rustik stemning og får fuld skrue med hyggen med åbent ildsted, stearinlys, gamle mursten og masser af vin rundt om i lokalet. 

Ramon kendte åbenbart ejerne godt, for han gik ind med de flasker vin der var udvalgt fra bodegaen og bad om en proptrækker, uden at spørge om det var i orden, at vi selv medbragte vores vin. 

Vi fik et godt måltid, hvor mange af ingredienserne kom fra lokale landmænd. Hvis man er i området, skal man endelig prøve deres rosa tomater, som har Denominación de Origen og lam er også en sikker vinder. I Aragón er lam en nationalspise og det er det sted i Spanien hvor man får de bedste lam og hvor de er bedst til at tilberede dem. 

Vi prøvede de forskellige medbragte vine, også vinen med kanel, som jeg dog ikke helt kunne smage kanelen i. Det er måske også meget fint, for jeg er ikke helt sikker på at den ville virke som Gløggvin, som nok var det de gik efter. 

Vi kommer helt sikkert til at samarbejde mere med Ramon og Bodegas Dalcamp, da det er disse små charmerende bodegaer, der er sjovest at arbejde med. 

Hvis man er i Barbastro, kan man godt få en rundvisning på bodegaen.

Se vinene fra Bodegas Dalcamp her.

.

Kommentar

Skriv din kommentar her

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag Januar Febuar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December