Bodegas Solterra en lektion i kvalitet

Skrevet af: Kent Odgaard Kategori: Besøg på vingårde Dato: Kommentar: 0 Hit: 832

Et besøg på Bodegas Solterra, gav os en lektion i kvalitet og blev starten på et godt samarbejde. 

Sidste år besøgte vi en bodega, som var en kandidat til at levere nye vine til os. Vi havde fået dem anbefalet af en samarbejdspartner, men kendte ikke meget til bodegaen i forvejen. Det var en af flere bodegaer, vi skulle besøge i løbet af en uge, hvor vi kørte rundt i Ribera del Duero, Rioja og Cariñena, for at besøge nogle af vores eksisterende leverandører og forsøge at finde nogle nye spændende vine.

Vi havde først aftalen med Bodegas Solterra om eftermiddagen, men da dagens første besøg blev ret kort, besluttede vi at spørge om det var muligt, at rykke besøget lidt frem.

Vi havde netop fået den mindst imponerende rundvisning på hele vores tur. Da vi kom frem, var der ikke rigtigt nogen der var klar over at vi kom og en sekretær blev ansvarlig for at vise os rundt. Vi afsluttede med en selvguidet vinsmagning på en gang mellem nogle gamle borde og udsigt til et lidt rodet kontor.

Heldigvis var de fleksible på Bodegas Solterra og besøget kunne flyttes et par timer frem. Det betød at direktøren ikke ville være der til at starte med, fordi han kørte fra Madrid op for at hilse på os.

 

Bodegas Solterra

Det gav måske lidt ekstra effekt, at vi netop kom fra et lidt mislykket besøg på en vingård, som ikke var noget specielt og ret nedslidt, for da vi ankom var det en wow-oplevelse. Dette var et rigtig flot sted, hvor man fik fornemmelsen af at vinen ville være god, også selvom vi endnu ikke havde smagt deres vine.

Bodegas Solterra startede i 2003, hvor området, hvor bodegaen skulle bygges, blev købt og man forsøgte sig med den første vin, som blev lavet på bodegaen hos en ven og de næste par år lavede man også vin i små mængder, for at prøve markedet af.

I 2006 købte de en anden virksomhed, som havde vinstokke, produktionsudstyr og personale, men ikke nogen bodega. I 2008 begyndte de at bygge bodegaen, som blev færdig i 2009.

De har en kapacitet på omkring 600.000 flasker per år, hvor omkring 200.000 sælges på det nationale marked og 400.000 eksporteres og de udvider løbende. De arbejder kun med to typer druer, nemlig Tempranillo (Tinta Fina) og Verdejo.

 

Señor Nieto

Direktøren Señor Nieto, kom og hilste på os, da vi havde set produktionen. Man tiltaler ham De og omtaler ham Señor Nieto, da der er meget respekt omkring hans person og dette gælder også medarbejderne, som alle siger Señor Nieto. Det giver næsten sig selv, for hans elegance og tilstedeværelse, gør et stort indtryk på folk. Dog er det ikke kun hans tilstedeværelse der gør indtryk, for han har et imponerende CV.

Han er egentlig et godt stykke over pensionsalderen, men når man har passion for det man laver, så betyder alderen ikke noget. Han er medejer i et ejendomsmæglerselskab, har grundlagt et forlag, er medejer af et hotel, uddannet journalist og filolog og så er han medforfatter på ”Nuevo Tesoro Lexicográfico del Español”, som er en bog der handler om over 100.000 spanske ords historie og det er en ganske let lille sag på lidt over 10.500 sider. Sidst men ikke mindst er han universitetsprofessor og forsker for El Consejo Superior de Investigaciones Científícas.

Han havde gået med ønsket om at lave vin i mange år og grundlagde Bodegas Solterra sammen med et par andre investorer, så nu er han også direktør og medejer af en bodega.

 

Kvalitet

Det er ikke kun i produktionen af vin og dyrkningen af vinmarkerne, hvor man kan se og mærke kvaliteten i det de laver. Hele vingården emmer af kvalitet og bygget på en måde, så man som besøgende ikke er i tvivl om deres dedikation og passion for kvalitetsvin. Deres restaurant og lounge har et flot design og der er ikke gået på kompromis med møbler og interiør og udvendigt står bodegaen meget majestætisk.

Efter rundvisningen var vi ret sikre på, at dette var en bodega vi ville samarbejde med og vi manglede kun at smage vinene, for at kunne sætte en underskrift.

Vi blev vist op i smagerummet, hvor kan man dufte de forskellige elementer, som vinene besidder, i nogle små beholder rundt langs væggen og i midten findes en bar, hvor man sidder rundt om og i midten står ønologen og forklarer og viser vinene.

Her fik vi lov til at prøve alle vinene og der var noget at komme efter, for kvaliteten, som vi havde oplevet under rundvisningen, kom også til udtryk i vinene.

Vi smagte fra de billigste til de dyreste og som en ekstra overraskelse, sluttede vi af med at prøve Solterroir, hvor man kunne mærke, at der lå ekstra mange følelser og meget passion bag. De observerede os i mens vi prøvede vinen, for at se om vi havde den ventede reaktion, for det var helt klart med stor stolthed, at de præsenterede denne vin.

Så manglede vi kun at forhandle prisen, som blev en forholdsvis kort affære; vi fik at vide at det her var prisen og alle forespørgsler om rabatter blev afvist uden tøven. Der var ikke så meget at gøre, for vi ville virkelig gerne forhandle vinene, så vi sagde ja tak.

Innovation

Udover at ønsket om at lave kvalitetsvin, laver de også forsøg med at så forskellige krydderurter og planter rundt om vinstokkene, for at se om og hvordan det påvirker smagen og duften af vinene. Dette kan være en mulighed, som kan benyttes i fremtiden, til at påvirke smagen af vinen i den ene eller den anden retning.

Projekt, som blev lavet i samarbejde med Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial og regeringen i Castilla y Leon, kørte fra 2011 til 2013. De arbejder selv videre på det, da vinene stadig ligger på fad og de venter på at teste dem, så det har endnu ikke været muligt at drage nogen endelige konklusion på hvilken effekt krydderurterne har. Vi venter spændt på at prøve vinene.

De arbejder også på andre projekter, som gør at de kan differentiere sig fra deres konkurrenter og producere helt unikke vine.

Vine

Deres dedikation til kvalitet og innovation, har I forhold til deres forholdsvis korte levetid, været grundlag for at fremavle nogle helt exceptionelle vine. Deres Alto de Zorros (AZ) linje er i en klasse for sig selv og man får rigtig meget vin for pengene. Vinene ligger i mellemklassen prismæssigt, men giver en smagsoplevelse der langt overgår prisen. AZ 10 meses kan bruges som hverdagsvin grundet prisen, men er absolut også god til en festmiddag og et godt stykke kød.

AZ autor er blevet en af mine favoritvine og den kan jeg ikke få nok af. Vi fik den til frokost, efter at have besøgt bodegaen og den var fremragende til lam, men det er den nu til mange retter.

Derudover har de også AZ crianza, der også er en rigtig god rødvin og hvidvinen AZ verdejo, som er en verdejo af meget høj klasse.

De laver også en vin, som kun produceres de år hvor druerne er allerbedst. Rødvinen Solterrior, som jeg tidligere har nævnt, er noget helt specielt og er man vinelsker, så er man nødt til at prøve den. På samme kvalitetsniveau finder man vine som Flor de Pingus eller Valbuena 5º año fra Vega Sicilia, men til næsten halvdelen af prisen af de andre. Det er denne vin man finder frem til de helt specielle lejligheder eller måske bare en søndag, hvor man skal grille og gerne vil forkæle sig selv.

Vi fortsætter samarbejdet med dem og glæder os til at se hvad fremtiden bringer af nye og anderledes vine.

I denne måned åbner vi nogle AZ 10 meses og AZ verdejo torsdage kl. 17.00-19.00 på lageret, hvis man skulle have lyst til at smage.

Kommentar

Skriv din kommentar her

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag Januar Febuar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December