Garnacha - En kærlighedshistorie

Skrevet af: Kent Odgaard Kategori: Vin og Druer Dato: Kommentar: 0 Hit: 702

Garnachadruen bruges til at lave rigtig god vin og det er jeg glad for. Muligvis er du lige så entusiastisk omkring vinen, som jeg er eller måske kender du ikke så meget til Garnachvine og vil gerne begive dig ud på et lille eventyr. Læs med her.


Der er så meget at vælge i mellem, når man gerne vil drikke god vin. Så mange områder, så mange typer vin, så mange druer, men mange gange så finder man en favoritvin, område, drue osv. Nu skal vi snakke om min favoritdrue, nemlig Garnacha.

Man har anset Garnacha-druen for at være en drue af spansk oprindelse, nærmere bestemt fra Aragón, men det er man ikke så sikker på længere og den kan muligvis have italiensk oprindelse. Det må man selvfølgelig ikke sige i Spanien, så lad os bare fortsat sige at det er en spansk drue.

Den benyttes til at lave vin over stort set hele verden og det er den tredje mest benyttede drue i Spanien og det er det land i verden, som producerer flest garnachavine. Spanien er også stærkt repræsenteret i den årlige konkurrence Garnachas del Mundo, hvor mere end 800 producenter af Garnachavine deltager. Det må være lidt et paradis at komme til konkurrencen og smage på vinene.

Man har tidligere associeret Garnacha med vine der hurtigt blev dårlige og ikke kunne tåle lagring og var af lav kvalitet. Det har heldigvis ændret sig, da man begyndte at lave en bedre udvælgelse af druerne og bedre produktion, som har ført til vine af meget høj kvalitet og mange af dem scorer konsistent høje karakterer hos Parker og flere andre ansete vinanmeldere.

Der er en del forskellige variationer af druen, som benyttes til at lave rød-, hvid-, sød- og rosévin, så det er en sort der kan anvendes til mange vine. I denne artikel snakker vi kun om rødvinen, som laves af flere forskellige varianter af druen.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Garnacha, var da jeg prøvede en 100% garnachavin fra Somontano. Det var en fænomenal vin og det var meget overraskende, at få en vin af denne kvalitet til så lav en pris, da jeg havde givet under €6 for den. Det var kærlighed ved første tår. Det blev min foretrukne drue og jeg har derefter prøvet mange garnachavine og har fået mange gode, men bestemt også dårlige oplevelser. Det er som med alle andre druer, at det kommer helt an på hvor den dyrkes, hvordan den dyrkes, hvordan den produceres osv. Kan man ikke sit håndværk, så får man højst et middelmådigt produkt, men dem der mestrer Garnachadruen, kan fremtrylle helt enestående vin.

For Garnacha gælder det, at det er den drue der varierer mest i smag, i forhold til området hvor den dyrkes. Den kan give vine med kraftig smag til friske lette vine, men ofte er det en vin med et højt indhold af alkohol og god syre.

Det er en drue der kan være svær at dyrke og man skal passe på, at de ikke får for meget vand, da det påvirker smagen meget og giver vine med høj alkoholprocent og svag smag og farve. Samtidig skal planten ikke give for mange druer, da kvaliteten hurtigt bliver lavere med mængden af druer og derfor skal man helst få druen fra gamle vinstokke, der giver et lavt udbytte. Så det kræver erfaring og omsorg for planterne, for at få en god vin ud af dem og de har formået at mestre denne kunst i mange områder af Spanien, men specielt i Katalonien, Aragón, Rioja og Navarra, kan man få nogle fremragende garnachavine.

Vi fører flere rødvine som er 100% Garnacha blandt andet Corona D Aragón Garnacha fra Cariñena i Aragón, Cruesoe Treasure Sea Soul No. 8 fra Moncayo/Campo de Borja i Aragón og Anayón Garnacha fra Cariñena i Aragón og Castillo de Monjardin Garnacha fra Navarra. Det er  meget forskellige vine, til meget forskellige priser. Fra den friske og frugtige Corona D Aragón Garnacha til den intense og elegante Crusoe Treasure Sea Soul No. 8.

Derudover findes der en del vine, hvor Garnacha er blandet med andre vine, da den giver en god kompleksitet til coupage vine.

Hvis du endnu ikke kender til garnachavine, bør du helt sikkert prøve dem og se om du også bliver forelsket.

Kommentar

Skriv din kommentar her

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag Januar Febuar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December